Deense schutter gebruikte drie vuurwapens

buitenland
2
18 feb '15
De man die in het weekeinde in Kopenhagen het vuur opende op een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting en een synagoge gebruikte voor zijn daden een M95 aanvalsgeweer en twee pistolen.

Dat heeft de Deense politie woensdag gezegd. De politie bevestigde dinsdag de naam van de 22-jarige schutter Omar Abdel Hamid El-Hussein, nadat verschillende media daar al achter waren gekomen. El-Hussein werd in een vuurgevecht met de politie gedood. Bij de eerste aanval, op een gebouw waar een discussie over de vrijheid van meningsuiting plaatsvond, doodde El-Hussein een Deense filmmaker die buiten stond met een enkele kogel uit zijn M95. 

Daarna vuurde hij in totaal 27 kogels af op het gebouw. Drie agenten binnen raakten gewond. De M95 werd tussen 1995 en 2010 door het Deense leger gebruikt. Het is mogelijk dat het wapen van El-Hussein, dat ook door de NAVO werd gebruikt, ooit in bezit van de Deense krijgsmacht was. Negen uur na de eerste aanval verscheen El-Hussein bij een synagoge, waar hij met twee pistolen een bewaker doodde en twee agenten verwondde. 

Zondagochtend werd de schutter door de politie uitgeschakeld.

© Novum 2015
kopenhagen
m95
aanslag
denemarken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?