Oostenrijk voert omstreden islamwet in

buitenland
0
27 feb '15
De Oostenrijkse regering heeft een omstreden wet goedgekeurd die moslims, op z'n zachtst gezegd, geen bewegingsvrijheid meer geeft.

Daarin staat volgens NOS onder meer dat imams in Oostenrijk opgeleid moeten zijn en verplicht Duits moeten spreken. Na jaren van voorbereiden werd in december al een akkoord bereikt over de wet. Volgens het kabinet is de wet vooral in het leven geroepen om de 600.000 moslims beter te laten integreren. Lichtpuntje is dat islamitische feestdagen zijn opgenomen in de omstreden wet. 

Moslims in Oostenrijk ervaren de nieuwe regels als discriminerend, ook omdat erin staat dat imams en moskeeën geen financiering meer mogen ontvangen uit het buitenland. Zo wil men 'radicale stromingen' tegen gaan. Moslimorganisaties zijn het beu en overwegen de wet aan te vechten bij het constitutioneel hof in Wenen. 

Saillant detail: joodse en christelijke organisaties mogen wel geld ontvangen uit het buitenland. Een Turkse moslimleider zei al dat Oostenrijk met de wet 100 jaar terug in de tijd gaat. In Oostenrijk wonen vooral Turkse en Bosnische moslims.

© Redactie 2015
oostenrijk
islam
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?