Tuincentrum zegt sorry voor weigeren moslima om hoofddoek

algemeen
124
10 mrt '15
De 20-jarige Saloua Elhajou uit Tilburg wist niet wat ze meemaakte toen ze antwoord kreeg op haar sollicitatie bij Tuincentrum GroenRijk.

Saloua hoorde dat ze niet in aanmerking komt om de doodeenvoudige reden dat ze een hoofddoekje draagt. 'Ik wist niet wat ik hoorde', citeert BN De Stem. 'Deze vacature sprak me aan. Ik ben een spontane meid, kan met iedereen goed overweg en kleed me sportief. Ik heb GroenRijk gemaild dat ik bereid ben mijn hoofddoek naar achteren te dragen zodat mijn hals zichtbaar is. Ik kan een groene hoofddoek dragen of eentje in de kleuren van de regenboog. Ik kreeg als antwoord dat ik welkom was voor een gesprek als ik bereid was zonder hoofddoek te werken.'

Wim van de Noort van GroenRijk Tilburg geeft de aantijgingen van Saloua 'gewoon' toe: 'Dit past niet in onze bedrijfscultuur. We vinden het niet gewenst, daar hebben we een uitgesproken mening over.' Ook zijn partner Marjolein beaamt dat. Zij stelt dat het om uiterlijk en presentatie gaat en gebruikt als excuus dat ook mensen met neusringen en piercings niet welkom zijn. 

'Als iemand een tatoeage heeft laten zetten dan moet die bij ons volledig bedekt zijn.'

Ophef Op de zoveelste vorm van discriminatie van moslima's met hoofddoek is veel ophef ontstaan op sociale netwerken. Velen vragen zich af hoe het anno 2015 nog mogelijk is dat iemand op basis van uiterlijk geweigerd kan worden. Op gedeelde berichten worden overigens ook racistische opmerkingen geschreven. Naar aanleiding van de berichtgeving van BN De Stem hebben PvdA, GroenLinks, SP en D66 de Tilburgse gemeenteraad laten weten dat het om een verwerpelijke actie gaat. 

'In een stad als Tilburg moet iedereen dezelfde kans op de arbeidsmarkt hebben. Iedereen zou moeten meedoen', klinkt het. De partijen vragen het bestuur en wethouders om deze vorm van discriminatie tegen te gaan. Ook moet er een onderzoek ingesteld worden om te kijken of de ondernemer gestraft kan worden. 

Excuses Naar aanleiding van de ophef - met de omzet natuurlijk in het achterhoofd - heeft GroenRijk besloten actie te ondernemen. Alle vestigingen krijgen een gedragscode voor representatief uiterlijk van winkelpersoneel. Daarin zal ook ruimte zijn voor moslima's. Dat zegt directeur Nico Koppenol van GroenRijk vandaag. 

'We betreuren dit incident, dit had niet mogen gebeuren. Al onze vestigingen, ook die in Tilburg, kennen een zeer divers personeelsbestand en dat waarderen we zeer', zegt Koppenol. Ook geeft hij aan blij te zijn dat de ondernemer excuses heeft aangeboden aan Saloua. Zij is uitgenodigd om op gesprek te komen om te praten over de kwestie. 

© Redactie 2015
islamofobie
saloua elhajou
tilburg
groenrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?