Italië wil migrantenstroom in onder meer Marokko opvangen

marokko
34
13 mrt '15
Italië wil dat er in het noorden van Afrika migratiecentra worden opgericht ter versteviging van de Europese middelen de toestroom van asielzoekers tegen te gaan.

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Angelino Alfano, drong er donderdag bij andere lidstaten van de Europese Unie op aan het plan te omarmen. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk stelden zich achter het plan, dat inhoudt dat potentiële migranten in landen als Niger, Tunesië, Marokko of zelfs Egypte in het oog worden gehouden. 

"Het gaat om een humanitaire missie die Europa in staat stelt de enorme markt voor mensensmokkel te controleren en ontmantelen", aldus Alfano. Vorig jaar wisten 276 duizend migranten de EU illegaal binnen te komen. Libië, dat door interne conflicten verscheurd wordt, is vaak de springplank vanwaar migranten Zuid-Europa hopen te bereiken. De meeste migranten arriveren in Italië. 

De regering in Rome vreest inmiddels dat zich in de grote migrantenstroom extremisten ophouden. De EU wil immigratiefunctionarissen naar landen buiten Europa sturen om vast te stellen of mensen dringend hulp nodig hebben en te bekijken welke legale manieren zij hebben om naar Europa te migreren. 

In Niger staat een testfase op de planning. Veel jongemannen uit Senegal, Gambia en Mali reizen via dat land naar het noorden, in een poging de armoede achter te laten. 

© Novum 2015
marokko
italië
illegale immigratie
afrika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?