Soennieten Irak willen bescherming tegen gruweldaden sjiieten

buitenland
87
13 mrt '15
De Iraakse autoriteiten moeten sjiitische milities beletten zich in het zojuist op Daesh heroverde Tikrit te wreken op soennieten.

Daartoe heeft de vooraanstaande soennitische geestelijke sjeik Abdel Sattar Abdul Jabbar vrijdag opgeroepen. Abdul Jabbar verwees bij zijn appèl naar berichten over sjiitische militiestrijders die woningen van soennieten zouden hebben verbrand tijdens de strijd om Tikrit. Als de regering in Bagdad er niet in slaagt de sjiitische wraakoefeningen een halt toe te roepen dreigt het geweld tussen de Iraakse bevolkingsgroepen volgens hem weer op te laaien. 

Veel sjiieten en soennieten stonden op het hoogtepunt van de oorlog in 2006 en 2007 recht tegen over elkaar. "We eisen dat de daad bij het woord wordt gevoegd en diegenen die huizen in Tikrit aanvallen worden gestraft", zei Abdul Jabbar in zijn vrijdagpreek in Bagdad. "We betreuren dit handelen uit vergelding dat stammenstrijd kan doen ontvlammen en onze problemen tussen bevolkingsgroepen kunnen vergroten." 

De eerste Iraakse regeringstroepen trokken Tikrit woensdag vanuit het noorden en zuiden binnen. Vrijdag werd er nog hevig gevochten om de noordelijke wijk Qadisiyya. De strijdkrachten van de regering beschoten het stadscentrum, dat nog in handen is van Daesh, ondertussen met mortieren en raketten. Het leger denkt binnen twee of drie dagen het hart van de stad te bereiken. 

Premier Haider al-Abadi zwoer vorige week dat hij wangedrag van zijn troepen tegen burgers of hun eigendommen niet zou accepteren. De belangrijkste sjiitische geestelijke van het land riep de regering vrijdag op de sjiitische milities die zij aan zij met het leger strijden tegen Daesh meer steun te bieden en hun soldij tijdig te betalen. 

Ook moet Bagdad de nabestaanden van gesneuvelde strijders beter bijstaan, zei ayatollah Ali al-Sistani. 

© Novum 2015
irak
soennieten
daesh
isis
abdel sattar abduljabbar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi