VS willen toch onderhandelen met Assad

buitenland
4
16 mrt '15
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sluit onderhandelingen met de Syrische president Bashar Assad niet uit om het geweld in Syrië te doen ophouden.

In een interview met CBS News zei Kerry zondag dat de Verenigde Staten proberen Assad te bewegen tot een gesprek over een overgangsstrategie. "Uiteindelijk moeten we onderhandelen", zei Kerry. Tot dusver wilde Assad zich niet vastleggen op een concreet plan, maar de VS proberen hem nu wel zo ver te krijgen. Daarvoor is mogelijk nog meer druk vereist op de Syrische regering, zei Kerry. 

"Iedereen is het erover eens dat er geen militaire oplossing is, alleen een politieke oplossing", zei Kerry. "Maar om het Assdad-regime aan het onderhandelen te krijgen, moeten wij hem duidelijk maken dat iedereen vastbesloten is tot dat politieke resultaat te komen en zijn berekeningen over onderhandelen te veranderen. Dat is nu gaande." 

De Syrische staatstelevisie besteedde uitvoerig aandacht aan de woorden van Kerry. De zender merkte op dat Damascus al eerder voor een politieke oplossing heeft gepleit. Het zijn juist de VS die inspanningen in die richting hebben ondermijnd, het conflict hebben gemilitariseerd en de terroristen hebben gesteund, zei de tv. 

Sinds het conflict vier jaar geleden uitbrak heeft de Syrische regering meermalen in het openbaar de internationale vredesinspanningen onderschreven, maar tegelijk de gedane toezeggingen genegeerd. En Damascus heeft steeds ieder voorstel waarbij Assad afstand zou doen van de macht van de hand gewezen. 

De tegenstanders van Assad blijven er bij dat er voor hem geen plaats meer is.

© Novum 2015
vs
john kerry
bashar assad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi