Assad wijst toenadering VS af

buitenland
5
17 mrt '15
De Syrische president Bashar Assad gaat vooralsnog niet in op het voorstel van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om te onderhandelen over een politieke oplossing voor de burgeroorlog in zijn land.

"Wij horen nog steeds verklaringen en zullen moeten wachten op daden", zei hij tegen de Iraanse televisie na een gesprek met de Iraanse minister van economie in Damascus. Maar de toekomst van de Syrische president 'is een zaak die alleen het Syrische volk aangaat', zei Assad. Assad zei dat internationale toenaderingspogingen welkom zijn, 'als ze oprecht zijn'. 

Maar de meeste verklaringen uit het buitenland zijn 'zeepbellen die na verloop van tijd verdwijnen', zei hij. Volgens Damascus zijn het juist Washington en zijn bondgenoten die het conflict in Syrië hebben gemilitariseerd. Daarom moeten ze eerst 'stoppen met het politiek ondersteunen van terroristen, ophouden hen te financieren en stoppen met het sturen van wapens', zei Assad. 

Kerry zei zondag dat de VS Assad onder druk willen zetten om serieus te praten over een overgangsstrategie. Sommigen in het Midden-Oosten vatten die verklaring op als een verschuiving in het Amerikaanse beleid, na de herhaalde oproepen van president Barack Obama aan Assad om af te treden. Frankrijk liet weten dat het beleid van Parijs ten aanzien van Assad ongewijzigd is. 

Turkije, een andere bondgenoot van de VS, herhaalde eveneens dat Assad weg moet. "Wat valt er te onderhandelen met een regime dat meer dan tweehonderdduizend mensen heeft gedood en chemische wapens heeft gebruikt?" vroeg de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu. "Wat hebben eerdere onderhandelingen opgeleverd?" 

De Syrische minister van nationale verzoening Ali Haidar zei maandag dat de Amerikanen 'achter de schermen' naar manieren zoeken om een direct communicatiekanaal met de Syrische regering te heropenen voor onderhandelingen over een politiek compromis. "Deze wijziging is het gevolg van een mislukking van het Amerikaanse beleid na een vier jaar lange crisis", zei Haidar tegen het persbureau AP. 

Alle staten zijn het er volgens hem over eens dat een politieke oplossing 'niet absoluut betekent dat president Assad moet opstappen. Ze zien in dat deze voorwaarde niet objectief en onhaalbaar is en dat er geen macht in staat is om die af te dwingen'. 

© Novum 2015
bashar assad
syrië
arabische lente
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?