Acht mannen gearresteerd voor massamoord op moslims Bosnië

buitenland
1
18 mrt '15
De Servische politie heeft woensdag acht mannen gearresteerd in verband met de massamoord op Bosnische moslims in Srebrenica in 1995.

Zeven werden voor zonsopgang gearresteerd. De achtste verdachte wist in eerste instantie te vluchten, maar werd woensdagmiddag in de kraag gevat. Dat heeft een team van Servische en Bosnische aanklagers tegen persbureau AP gezegd. De acht zouden direct betrokken zijn geweest bij de moord op ruim duizend moslims in een pakhuis aan de rand van Srebrenica. In totaal vonden in de Bosnische enclave meer dan achtduizend moslimmannen en -jongens de dood. 

Volgens de Servische aanklager Vladimir Vukcevic zijn alle verdachten voormalige leden van een speciale brigade van de Bosnisch-Servische politie. Het is voor het eerst dat de Servische autoriteiten hun pijlen richten op mensen die direct betrokken zouden zijn geweest bij het bloedbad in Srebrenica. Eerder werden al wel mannen berecht die een groep gevangenen hadden weggeleid uit Srebrenica en elders hadden vermoord. 

"Het is belangrijk om te benadrukken dat dit de eerste keer is dat ons kantoor de massamoord op burgers en krijgsgevangenen in Srebrenica aanpakt", zei Bruno Vekaric, een van de Servische aanklagers. Volgens Vekaric ziet Servië nu eindelijk een pijnlijk moment uit zijn eigen geschiedenis onder ogen. "We hebben nog nooit een misdaad van deze proporties aangepakt. Het is erg belangrijk voor Servië om door middel van een rechtszaak duidelijk stelling te nemen waar het Srebrenica betreft." 

Munira Subasic, het hoofd van de groep Moeders van Srebrenica, noemde de arrestaties 'goed nieuws'. "Het was de hoogste tijd voor Servië om iets te doen", aldus Subasic. "Dit is een boodschap aan alle criminelen die zijn gevlucht en die dachten dat ze aan gerechtigheid konden ontkomen. Ze zullen nooit kunnen rusten." De belangrijkste arrestatie is die van Nedeljko Milidragovic, een voormalige commandant met de bijnaam 'Nedjo de Slager'. 

Schokkende handelswijze De mannen en jongens die door Milidragovic en zijn mannen werden opgepakt werden in het pakhuis opgesloten, zonder eten of water. Er was zo weinig ruimte dat de gevangenen niet eens konden zitten. De slachting begon in de middag. Volgens een van de betrokkenen werden bommen door ramen het pakhuis ingegooid en schoten de mannen van Milidragovic magazijn na magazijn leeg. 

In de ochtend werden de ongeveer honderd overlevenden naar buiten gehaald, zei een van Milidragovic' mannen tijdens zijn verhoor. Hun werd beloofd dat ze zouden worden gespaard. Dat was een leugen. Zelfs zijn eigen mannen waren bang voor Milidragovic. "Ik was bang hem in de ogen te kijken." Na de oorlog werd Milidragovic een succesvol zakenman. Zijn startkapitaal bestond uit de voormalige bezittingen van zijn slachtoffers, aldus de aanklagers. 

In 2011 werd Ratko Mladic gearresteerd, die tijdens de oorlog in Joegoslavië het bevel voerde over de Bosnische Serviërs en ervan wordt beticht het brein te zijn geweest achter de slachting in Srebrenica. Mladic werd uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, waar hij wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. 

© Novum 2015
servië
bosnië
srebrenica
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi