'Ex-militair VS wilde zich aansluiten bij Daesh'

buitenland
1
18 mrt '15
Een ex-militair van de Amerikaanse luchtmacht wordt ervan verdacht zich te hebben willen aansluiten bij de groep Daesh.

De 47-jarige Tairod Nathan Webster Pugh werd in januari in Turkije opgepakt toen hij uit Egypte kwam en op weg was naar Syrië. Hij werd teruggestuurd naar Egypte en vervolgens uitgewezen naar de VS, waar hij deze week is aangeklaagd wegens ondersteuning van een terroristische groep en belemmering van de rechtsgang. Pugh diende eind jaren tachtig als technisch specialist bij de luchtmacht. 

Rond 1998 zou hij zich volgens de aanklacht tot de islam hebben bekeerd. Na zijn vertrek uit de luchtmacht werkte hij als vliegtuigmonteur en elektronicaspecialist bij verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, de afgelopen anderhalf jaar in Egypte, Dubai en Jordanië. In december meldde hij aan een kennis dat hij zonder werk zat. 

Pugh vertelde de autoriteiten dat hij naar Turkije was gekomen om werk te zoeken, maar op zijn laptop vonden onderzoekers informatie over welke grensovergangen tussen Turkije en Syrië het minst bewaakt werden. Ook werden extremistische propagandavideo's aangetroffen en een brief waarin Pugh aankondigde zijn talenten en kennis in dienst te willen stellen van Daesh.

© Novum 2015
vs
daesh
isis
tairod nathan webster pugh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi