Geleerden Marokko waarschuwen voor sjiisme

marokko
133
18 mrt '15
Religieuze prominenten hebben een heuse campagne opgezet om te waarschuwen tegen de dwaling van het sjiisme.

De imams en schriftgeleerden zien in het opkomend sjiisme in Marokko een bedreiging voor de hele soennitische gemeenschap, meldt Yabiladi. Tijdens een bijeenkomst over de gevaren voor het individu en de samenleving werd onder meer Mohamed Maghraoui uitgenodigd. De bijeenkomst vond in Safi, in het zuiden van Marokko, plaats en daar was men het over eens dat de sjiitische stroming en aanhangers daarvan Marokkanen wil misleiden. 

De controverse inzake deze dwalende stroming kwam in een stroomversnelling na de oprichting van een sjiitische groep in Tanger. De groep heet Al Khad al-Rissali en heeft harde kritiek gekregen vanuit soennitische kant. Zij menen dat de groep niets anders als doel heeft dan de religieuze beleving van Marokkanen te destabiliseren. De 'anti-shiacampagne' volgt ook na een gelekt geheim rapport van de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst NIA. 

Al Jazeera publiceerde het rapport, waarin staat dat Iran graag de sjiitische leer wil verspreiden in Afrikaanse landen. Lokale groeperingen, ondernemers en burgers houden zich daar druk mee bezig. In Marokko vreest men dat de groep Al Khad al-Rissali eveneens dergelijke doelen nastreeft. 

De Reform Movement, een beweging dichtbij de regerende PJD-partij, heeft geleerden nu uitgenodigd om eenzelfde bijeenkomst te houden in Rabat. Daar moet verder gesproken worden over het gevaar. Abdellah Nhari, een bekende imam op internet, heeft jonge Marokkanen op zijn beurt ook gewaarschuwd. Volgens hem is het sjiisme een gevaar voor de veiligheid en stabiliteit van islamitische landen. 

Maleisië, Egypte en Saudi-Arabië herkenden dit gevaar al geruime tijd geleden en hebben eveneens soortgelijke campagnes in het leven geroepen. Marokko lijkt daarbij aan te sluiten. De verdreven Egyptische president Mohammed Morsi sprak zich tijdens zijn regeerperiode ook uit over sjiitische 'moslims'.  Zij zouden een groter gevaar vormen voor de islam dan zionisten, aldus Morsi. 

Moslims? Steeds meer geleerden spreken zich keihard uit tegen sjiitische moslims en het sjiisme in het geheel. Zij halen duidelijke bewijzen aan om hen tot ketters te degraderen. Een simpel voorbeeld hiervoor is dat zij de sahaba (denk daarbij aan Abu Bakr, Omar en Othman) van onze geliefde profeet Mohammed (vzmh) vervloeken. Bovendien doen ze aan zelfkastijding en spreken ze zich in walgelijke bewoording uit over Aïcha, de vrouw van Mohammed (vzmh).

© Redactie 2015
marokko
sjiisme
islam
ketters
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?