Begrafenis Afghaanse vrouw die koran in brand stak zeer druk bezocht

buitenland
11
22 mrt '15
Honderden mensen zijn zondag in Kabul afgekomen op de begrafenis van een 27-jarige Afghaanse vrouw die donderdag door een menigte werd doodgeslagen.

De kist werd gedragen door vrouwenrechtenactivisten. Volgens politierapporten werd de vrouw door de menigte, die vooral uit mannen bestond, geslagen. Vervolgens werd haar lichaam in brand gestoken en in een rivier gegooid. Waarom de vrouw werd aangevallen, wordt nog onderzocht. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de moord veroordeeld. Ghani, die een onderzoek naar het voorval heeft gelast, sprak van een 'gruwelijke aanval'. 

Over beschuldigingen dat de politie aanwezig was toen de aanval plaatsvond maar niet ingreep, zei Ghani dat hiermee een 'fundamentele kwestie' is blootgelegd. De Afghaanse politie zou te gericht zijn geweest op de strijd tegen de Taliban om gemeenschapsgerichte politiezorg te kunnen verlenen. De opmerkingen van Ghani volgen op wijdverbreide veroordelingen van de moord. 

In Afghanistan worden vrouwen vaak behandeld als minderwaardig, ondanks dat in de grondwet staat dat ze gelijkwaardig zijn aan mannen. Belangrijker nog: het geloof stelt dat vrouwen gelijkwaardig zijn en in veel gevallen meer rechten hebben dan mannen. Geweld tegen vrouwen blijft echter vaak onbestraft. 

Sommige Afghaanse beambten stelden dat de moord op de 27-jarige vrouw gerechtvaardigd was omdat ze een koran zou hebben verbrand. Maar aan haar graf zei Mohammad Zahir van het ministerie van binnenlandse zaken dat er geen bewijs is gevonden om die beschuldigingen te staven. Volgens hem zijn dertien mensen opgepakt vanwege de moord. 

© Novum 2015
kabul
koran
ashraf ghani
moord
lynchpartij
schokkend
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi