Moslima's spannen zaak aan om lichamelijk onderzoek tijdens studie

algemeen
558
24 mrt '15
Twee islamitische studentes geneeskunde van de Erasmus MC hebben een zaak aangespannen bij het College van Beroep voor Hoger Onderwijs in Den Haag.

Dit doen de twee omdat ze geen vrijstelling kregen voor een praktijkonderdeel waarbij studenten elkaar onderzoeken. Elke student moet voor patiënt 'spelen' om zo het inlevingsvermogen te verhogen. Dat studenten uit de kleren moeten gaat er bij de moslima's niet in. Op een gegeven moment moeten ze zelf uit de kleren en omdat ze absoluut niet willen dat een mannelijke medestudent het onderzoek uitvoert tekenen ze bezwaar aan. 

Hun aanvraag voor vrijstelling werd van de hand gewezen. Een van de studentes heeft het vak inmiddels afgerond maar wil voor haar geloofsgenoten de zaak aanvechten bij het college. ' Het is belangrijk dat studenten geneeskunde niet alleen kennis opdoen uit boeken', zegt woordvoerder David Drexhage van het Erasmus MC.

'De studenten moeten ook ervaren hoe een onderzoek voelt voor een patiënt. Dat bevordert het begrip en inzicht.' De woordvoerder zegt erbij dat de studenten er tijdens de inschrijving al van op de hoogte moesten zijn dat dit een verplicht onderdeel is. Het College van Beroep doet over ongeveer zes weken uitspraak. Een beslissing in het voordeel van de studentes kan ingrijpende gevolgen hebben, zegt de school. 

Mogelijk krijgt het tweetal bijval omdat veel andere studenten zich zeer ongemakkelijk voelen bij het uit de kleren gaan voor klasgenoten. Zeker in het geval wanneer de 'arts' een man is.

© Redactie 2015
moslimas
den haag
erasmus mc
geneeskunde
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi