Marokko zet zes gevechtsvliegtuigen in voor bevrijding Jemen

marokko
148
27 mrt '15
Marokko heeft zes vliegtuigen ingezet om samen met andere Arabische landen Jemen te bevrijden van sjiitische Houthi-rebellen.

Saudi-Arabië heeft meerdere landen bereid gevonden om rebellen in Jemen aan te vallen om de legitieme regering weer te installeren. Naast Marokko en Saudi-Arabië doen ook bijvoorbeeld de VAE, Qatar, Koeweit, Egypte, Pakistan en Bahrein mee met de militaire operatie. Turkije steunt de operatie politiek en wellicht logistiek. Washington heeft groen licht gegeven voor de militaire interventie. 

De landen willen voorkomen dat Houthi's het hele land in handen nemen. De rebellen - waarschijnlijk gesteund door Iran - rukten in de afgelopen weken op en namen grote delen van het land in. Om de regering en daarmee de regio te beschermen grijpt men nu in. Saudi-Arabië en Egypte maken zich bovendien op voor het sturen van grondtroepen zodra de situatie dat vraagt. 

Egypte doet mee met vliegtuigen en oorlogsschepen. De VAE sturen dertig vliegtuigen, Bahrein 15, Qatar 10, Jordanië 6 en Sudan drie. Saudi-Arabië heeft honderd vliegtuigen paraat staan en 150.000 militairen. 

© Redactie 2015
marokko
jemen
houthis
saoedi-arabië
vae
qatar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi