Moslimechtpaar jaren cel in vanwege islamitisch uiterlijk

buitenland
22
30 mrt '15
Een man in China moet zes jaar de gevangenis in omdat hij een baard heeft laten staan.

Volgens de rechter in Xinjiang lokte hij daarmee problemen uit. Baardgroei wordt gezien als een vorm van extremisme en is daarom afgeraden in China. Daarom startte men een heuse campagne tegen de baard. Mensen die hun buren of vrienden aangeven als ze een baard laten staan kunnen op een beloning rekenen. 

Uiteraard is dit een regel die in het leven geroepen is om moslims te treffen. Vooral Oeigoeren hebben hiermee te maken. Door de discriminerende campagne van de overheid zijn de spanningen tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen alsmaar toegenomen. 

Boerka Als je denkt dat de loodzware straf voor de man al belachelijk is, stopt het daar niet. Zijn vrouw moet namelijk ook de cel in omdat ze een boerka droeg. Ook dat mag niet in Xinjiang. Zij moet twee jaar achter slot en grendel doorbrengen. Lokale autoriteiten melden volgens de NOS dat het echtpaar al gewaarschuwd is. 

Sinds dit jaar treed de overheid op tegen deze 'islamitische uiterlijkheden'. Meerdere mensen werden voor dezelfde 'vergrijpen' veroordeeld.

© Redactie 2015
china
bizar
baard
islam
moslims
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?