Kenia likt wonden na bloedige aanslag met 147 doden

buitenland
66
3 apr '15
Een terreuractie van extremisten uit Somalië op de campus van een universiteit in het noordoosten van Kenia heeft aan zeker 147 mensen het leven gekost, naast vier aanvallers die eveneens werden gedood.

Dat zegt de Keniaanse minister van binnenlandse zaken Joseph Nkaissery, die eerder een aantal van zeker zeventig doden noemde. De meeste slachtoffers waren studenten, maar onder de doden waren ook twee politieagenten, een militair en twee bewakers. Nkaissery zei dat de vier gedode aanvallers explosieven op hun lichamen droegen. Toen agenten hen onder vuur namen, ontploften ze 'als bommen'. 

De operatie van de Keniaanse veiligheidstroepen om de gijzelaars te bevrijden is inmiddels voorbij. Verslaggevers ter plaatse bevestigen dat het schieten is opgehouden. Volgens de autoriteiten zijn vier van de vermoedelijke daders gedood, maar volgens minister Nkaissery is het niet zeker of daarmee alle aanvallers zijn uitgeschakeld. In Garissa en de omliggende districten Wajir, Tana River en Mandera is een uitgaansverbod ingesteld. 

Gewapende mannen vielen de campus van het Garissa University College in alle vroegte aan. Na een hevig vuurgevecht met agenten die de slaapzalen van de studenten bewaakten slaagden de aanvallers erin de zalen te bereiken. Volgens overlevenden scheidden ze christenen en moslims en werden christenen vermoord. 

De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de terreurorganisatie Al-Shabab. Het aantal doden ligt veel hoger dan de 67 die omkwamen bij de overval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in september 2013. Regio's in het noorden en oosten van Kenia die aan Somalië grenzen worden vaker getroffen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremisten van Al-Shabab. 

De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land in 2011 troepen de grens over stuurde om de extremisten te bestrijden. 

© Novum 2015
somalië
kenia
al shabab
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi