VS, Iran en anderen hebben kernakkoord

buitenland
225
3 apr '15
De Verenigde Staten, Iran en vijf andere wereldmogendheden hebben na langdurige onderhandelingen in Lausanne overeenstemming bereikt over de opzet van een akkoord dat het voor Iran onmogelijk moet maken om kernwapens te bouwen.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini las donderdag een gezamenlijke verklaring voor waarin wordt gezegd dat een 'beslissende stap' is gezet. De Iraanse en Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken Javad Zarif en John Kerry tweetten allebei dat 'oplossingen' zijn gevonden waardoor nu gewerkt kan worden aan een definitief akkoord, dat uiterlijk 30 juni zijn beslag moet krijgen. 

Mogherini zei dat overeenstemming is bereikt over diverse beperkingen voor het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. Deze moeten voorkomen dat splijtstof die gebruikt wordt voor energieopwekking of medische doeleinden, geschikt wordt gemaakt voor kernwapens. Ook zal Iran geen plutonium produceren dat voor kernwapens kan worden gebruikt. 

Als de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties kan bevestigen dat Iran zich aan de afspraken houdt, zullen de economische sancties die met betrekkingen tot Irans atoomprogramma's zijn opgelegd worden opgeheven. 

© Novum 2015
vs
iran
john kerry
kernakkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi