Man komt vrij na 30 jaar in dodencel

buitenland
4
3 apr '15
Een man die bijna dertig jaar in de Amerikaanse staat Alabama in de dodencel heeft gezeten komt vrijdag vrij.

Het openbaar ministerie erkent dat er onvoldoende bewijs is om Anthony Ray Hinton te koppelen aan twee in 1985 gepleegde moorden waarvoor hij ter dood werd veroordeeld. De advocaat van Hinton, Bryan Stevenson, betoogt al zestien jaar dat zijn cliënt onschuldig is en op zijn werk in een magazijn was toen de moorden werden gepleegd. 

In het oorspronkelijke proces koppelden de aanklagers Hinton aan de moorden via een revolver die bij hem thuis werd aangetroffen, maar volgens forensisch deskundigen staat het niet onomstotelijk vast dat de dodelijke schoten met dit wapen werden gelost. Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste vorig jaar dat Hinton een nieuw proces moest krijgen, omdat hij in zijn oorspronkelijke proces 'grondwettelijk ontoereikende' rechtsbijstand had gehad. 

Zijn toenmalige advocaat dacht ten onrechte dat hij maar duizend dollar ter beschikking had voor een ballistisch expert om de bewijsvoering van het OM te weerleggen. Hij huurde de enige figuur in die bereid was voor dat bedrag een onderzoek te doen, ook al twijfelde hij zelf aan diens deskundigheid. 

© Novum 2015
vs
dodencel
alabama
anthony ray hinton
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi