Islam groeit hard: over 30 jaar bijna even groot als christendom

algemeen
1088
6 apr '15
Rond 2050 zal de wereld bijna evenveel moslims als christenen tellen. Dat meldt het Amerikaans Pew Research Center op basis van onderzoek.

Over 35 jaar zullen beide religies bijna één derde van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Volgens de rapporten van Pew zullen tegen die tijd de meeste moslims in India wonen. De hindoes blijven weliswaar de grootste bevolkingsgroep maar de grootste moslimpopulatie verschuift dan van Indonesië naar India. Bovendien zal 40 procent van de christenen in de Sub-Sahara wonen. 

'De wereld telde in het begin van dit decennium 1,6 miljard moslims, tegen het midden van de eeuw zal de populatie groeien tot 2,75 miljard moslims', aldus Pew. Moslims vormen dan 29,7 procent van de totale wereldbevolking. Op dat zelfde moment telt de wereld 2,92 miljard christenen, voorspelt het gerenommeerd onderzoeksinstituut. 

Begin dit decennium telde de wereld 2,17 miljard christenen. De moslimpopulatie blijkt daarmee veel sneller te groeien dan de christelijke bevolking. 'De christenpopulatie groeit tot het midden van de eeuw met 35 procent. Tijdens diezelfde periode groeit de moslimpopulatie echter met 75 procent.' Pew heeft daar naar eigen zeggen wel een verklaring voor. De moslimpopulatie is gemiddeld gezien jonger en heeft een hogere vruchtbaarheidsgraad. 

Wel waarschuwt men dat de prognoses gebaseerd zijn op huidige ontwikkeling. 'Onvoorspelbare elementen zoals oorlogen, nieuwe sociale en politieke bewegingen, natuurrampen of economische veranderingen kunnen voor veranderingen zorgen.'  

Atheïsten  Terwijl de groei van de islam en het christendom doorzet verwacht men dat het aantal atheïsten en agnostici zal afnemen. Dat zou vooral te maken hebben met de vergrijzing in Noord-Amerika, Europa, China en Japan. Tegen het midden van de eeuw zal deze groep 13 procent van de wereldbevolking tonen, terwijl dat aan het begin van dit decennium 16 procent was. 

Wel stijgt dit aantal in Amerika van 16 naar 26 procent.

© Redactie 2015
islam
christendom
moslims
onderzoek
pew
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?