Palestina wil einddatum illegale bezetting Israël

buitenland
18
7 apr '15
De Palestijnen 'staan klaar' om te zien of de Verenigde Naties de 'politieke wil' hebben om een resolutie aan te nemen waarin een einddatum wordt genoemd voor de illegale Israëlische bezetting en waarmee de stichting van een Palestijnse staat mogelijk wordt gemaakt.

Dat heeft de Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour maandag gezegd. Een resolutie waarin een tijdspad wordt genoemd 'is een van de effectiefste maatregelen om extremisme in onze regio te bestrijden, omdat extremisten worden gevoed door het onrecht dat het Palestijnse volk wordt aangedaan', aldus Mansour. 

"Als er een gerechtvaardigde oplossing voor dit conflict is (...) dan neem je de belangrijkste voedingsbodem voor rekrutering en mobilisatie weg", aldus Mansour. Hij voegde daar aan toe dat deze oplossing ook kan bijdragen aan het oplossen van zeventig procent van de andere 'brandende kwesties in het Midden-Oosten'. De sleutel ligt volgens de VN-ambassadeur echter in handen van de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft al gezegd dat hij het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël wil herzien. Dat kan een teken zijn dat Washington in de Veiligheidsraad niet langer Israël de hand boven het hoofd wil houden. Vorig jaar verwierp de Veiligheidsraad nog een Palestijnse resolutie waarin werd opgeroepen tot een einde aan de Israëlische bezetting binnen drie jaar. 

De VS waren destijds tegen en verklaarden dat de stichting van een Palestijnse staat alleen kan worden bereikt via onderhandelingen. 

© Novum 2015
palestina
vs
vn
zionisten
riyad mansour
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi