Saudi-Arabië vraagt Pakistan om grondtroepen

buitenland
32
7 apr '15
De door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die vecht tegen sjiitische rebellen in Jemen heeft Pakistan gevraagd om grondtroepen.

Dat heeft de Pakistaanse minister van defensie Khawaja Muhammad Asif maandag gezegd. Pakistan heeft woordelijk zijn steun uitgesproken voor de missie, maar geen militaire assistentie aangeboden. Luchtaanvallen hebben de opmars van de Houthi-rebellen nog niet tot staan weten te brengen. Saudi-Arabië en andere leden van de coalitie sluiten daarom een grondoffensief niet uit. 

Saudi-Arabië heeft Pakistan ook om vliegtuigen en oorlogsschepen gevraagd, zei Asif, die vorige week op bezoek was in Djedda. Hij herhaalde dat Pakistan de territoriale integriteit van Saudi-Arabië zal helpen beschermen. "Als dat nodig is, zal Pakistan, als God het wil, zijn belofte gestand doen." De door Saudi-Arabië geleide campagne ging maandag zijn twaalfde dag in. 

Na de inname van de hoofdstad Sanaa in september hebben de rebellen en hun bondgenoten nu hun vizier gericht op de zuidelijke havenstad Aden. De Saudische coalitie heeft ondertussen de lucht- en zeehavens van Jemen geblokkeerd. Humanitaire groepen hebben, net als Rusland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, om een gevechtspauze gevraagd om hulpgoederen aan te voeren en mensen te evacueren. 

Volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis staat in Djibouti al dagen een vliegtuig met hulpgoederen te wachten op toestemming om naar Jemen over te steken. "Wij proberen nog een ander vliegtuig te krijgen dat zo veel mogelijk kan vervoeren. Maar het is een uitdaging, omdat je moeilijk vliegtuigen of maatschappijen kunt vinden die naar Jemen mogen of willen vliegen", zei Marie Claire Feghali van het ICRC in Sanaa. 

Het wachten is ook op toestemming voor een chirurgisch team om met de boot van naar Aden over te steken. "De ziekenhuizen zijn uitgeput. Het hele gezondheidssysteem staat enorm onder druk", zei Feghali. In de afgelopen week zijn zeker drie vrijwilligers van de Rode Halve Maan gedood terwijl ze in Aden en de zuidelijke provincie Al-Dhale doden of gewonden ophaalden. Volgens het ICRC was er bewust op ze geschoten. 

"Er liggen doden in de straten van Aden, Daarom vragen wij om een humanitaire pauze van 24 uur zodat mensen de doden kunnen verzamelen", zei Feghali. Ook in de provincies rond Aden wordt zwaar gevochten tussen Houthi's en aanhangers van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi. De Saudi's proberen de laatsten met droppings vanuit de lucht van wapens te voorzien. 

Ondertussen gaat de evacuatie van buitenlanders voort. India zegt dat bijna al zijn burgers maandagavond uit Jemen weg zullen zijn. Zondag waren al bijna 2300 Indiërs geëvacueerd, de meesten over zee vanuit Aden. Een Chinees schip pikte maandag de laatste 38 Chinese staatsburgers op, plus 45 Sri Lankanen, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. 

© Novum 2015
saoedi-arabië
jemen
pakistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?