'Pak Marokkaanse nationaliteit af van joden in illegale nederzettingen'

marokko
19
7 apr '15
Oppositiepartijen in het Marokkaans parlement willen een krachtig signaal afgeven aan Marokkaanse joden die in nederzettingen op Palestijns grond wonen.

De nederzettingen zijn internationaal gezien illegaal en zijn door schurkenstaat Israël gebouwd op Palestijns grond. Met deze illegaal ingenomen gebieden breidt Israël haar grondgebied steeds verder uit. Veel Marokkanen zijn na de zesdaagse oorlog in 1967 in dit soort gebieden gaan wonen. Volgens Yabiladi willen enkele partijen dat deze Marokkaanse joden hun nationaliteit verliezen. 

Onder meer Istiqlal, PAM, USFP en UC zien de plannen zitten. Samen hebben ze een ontwerpvoorstel gemaakt om de privilege voor deze groep joden af te schaffen. Veel van deze joden hebben een Marokkaanse moeder, terwijl hun vader een Israëlische nationaliteit heeft. In Marokko geldt de regel dat kinderen van een Marokkaanse moeder automatisch recht hebben op de nationaliteit. 

In een ander artikel (19) staat echter dat het burgerschap ingetrokken kan worden als deze persoon onder de vlag van een ander land handelt en als dit handelen indruist tegen de nationale belangen van Marokko. Marokkaanse joden die in nederzettingen wonen, zijn officieel woonachtig in illegale gebieden en zijn daar komen wonen door landjepik. 

Mensenrechten De oppositiegroepen zijn van mening dat de politiek zich wel moet schikken met hun plan omdat Marokko internationale verplichtingen heeft op het gebied van mensenrechten en het streven naar vrede.

© Redactie 2015
marokko
joden
zionisten
marokkaanse joden
istiqlal
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi