Blanke agent in VS aangeklaagd voor schokkende moord op donkere man (video)

buitenland
13
8 apr '15
Een blanke politieagent uit South Carolina is dinsdag aangeklaagd voor de moord op een donkere man. Dat heeft de burgemeester van North Charleston, Keith Summey, gezegd.

Volgens Summey had de agent, Michael Thomas Slager, een 'verkeerde beslissing' genomen door het vuur te openen. Op videobeelden van het incident is te zien hoe de agent de vluchtende man meerdere malen in de rug schiet. Het schietincident vond zaterdag plaats. Het slachtoffer, de 50-jarige Walter Lamer Scott, was door Slager aangehouden wegens een kapot remlicht.

Op de video is te zien hoe Scott voor de agent wegrent, die daarop acht keer de trekker overhaalt. Scott valt bij het achtste schot. Daarna loopt Slager langzaam naar Scott toe, terwijl hij hem beveelt zijn handen op zijn rug te houden. Zodra blijkt dat Scott niet meer beweegt, legt Slager zelf Scotts armen op zijn rug en doet hem handboeien om. Vervolgens loopt de agent terug naar de plek vanwaar hij de schoten loste, pakt een voorwerp op en keert terug naar Scott waar hij het voorwerp bij Scotts voeten neerlegt. 

Maandag liet Slagers advocaat David Aylor weten dat de agent zich bedreigd had gevoeld en dat Scott had geprobeerd zijn stroomstootwapen af te pakken. De agent had dit wapen al gebruikt tegen Scott voordat de laatste de benen nam. Toen de videobeelden van het incident opdoken trok Aylor zich terug als Slagers raadsman. De advocaat van Scotts nabestaanden, L. Chris Stewart, zei verheugd te zijn dat er videobeelden van het incident zijn gemaakt. 

Held De filmer noemde hij een held. "Wat vandaag gebeurde, gebeurt niet altijd. (...) Wat als er geen video zou zijn?" Scott sloeg mogelijk op de vlucht, omdat hij nog alimentatie verschuldigd was voor zijn kinderen, aldus Stewart. Daar had hij in South Carolina celstraf voor kunnen krijgen tot hij het verschuldigde bedrag had terugbetaald. Scott had vier kinderen en was in het verleden met eervol ontslag vertrokken bij de kustwacht.

Hij had in het verleden geen geweldsdelicten begaan. Burgemeester Summey had zijn oordeel dinsdag al klaar. "Als je verkeerd zit, zit je verkeerd. Als je een verkeerde beslissing neemt, maakt het niet uit of je agent of burger bent, dan moet je met die beslissing leven." Het ministerie van justitie liet weten dat de FBI de zaak ook zal onderzoeken. 

Dertig jaar Slager kan dertig jaar celstraf tot levenslang krijgen als hij wordt veroordeeld. Ook hij werkte in het verleden bij de kustwacht. Sinds vijf jaar werkte hij als agent. De dood van Scott is het zoveelste incident in korte tijd waarbij een donkere man door toedoen van een politieagent om het leven komt. 

Eerder leidden de dood van de donkere tiener Michael Brown in Ferguson en die van Eric Garner op Staten Island tot nationale ophef. Een lokale actiegroep die na de dood van Brown werd opgericht, Black Lives Matter, kondigde voor woensdag een protestactie aan bij het stadhuis van North Charleston. 

LET OP: ZEER GEWELDDADIG BEELDMATERIAAL

© Novum 2015
south carolina
vs
politie
michael thomas slager
walter lamer scott
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi