Islamcongres Utrecht mag gewoon doorgaan, Wilders betoogt

algemeen
3
8 apr '15
De 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' in Utrecht, van donderdag tot en met zondag, kan gewoon doorgaan. Lekker gaan dus!

De gemeente tolereert echter geen eventuele oproepen tot geweld of haat zaaien en heeft met de politie besproken dat opgetreden wordt bij strafbare feiten of verstoringen van de openbare orde. Geert Wilders en twee andere Tweede Kamerleden van de PVV willen donderdag betogen voor de deur van het conges. Organisator is de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah. 

De conferentie wordt gehouden in het eigen gebouw van de stichting in de wijk Overvecht. Volgens de gemeente hoefden de organisatoren daar geen vergunning voor aan te vragen en is er dus ook niets in te trekken. De PVV heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de regering. Zo vindt de partij het ,,absurd'' dat er een visum is verstrekt aan ,,islamitische voormannen'' die bewezen zouden hebben terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zouden zijn voor martelpraktijken. 

Dat laatste is een grove leugen, want uit het vonnis blijkt dat niet. Een van de imams die aanwezig zijn heeft Koranverzen gesproken over een patiënte. Hij was niet betrokken bij deze zogenaamde 'martelpraktijken', maar de rechter verweet hem niet aan de bel getrokken te hebben. 

Goed gesproken De gemeente Utrecht heeft ,,alles goed doorgesproken'' met de stichting AlFitrah en het congres kan doorgaan zoals gepland, aldus een woordvoerster woensdag. De gemeente heeft de kwestie ook besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De conclusie was dat er geen grond is om de conferentie te verbieden.

Over de plannen van de drie PVV-kamerleden wil de gemeente alleen kwijt dat ,,iedereen mag demonstreren''. Een voor maart gepland imamgala in Rijswijk werd na ophef afgelast. Het evenement werd uiteindelijk via internet gehouden. 

Een bijeenkomst in Utrecht, met onder meer de bekeerde Abdul-Jabbar van der Ven, werd aanvankelijk geschrapt maar ging uiteindelijk toch door op een andere locatie. Daarmee lijkt er een nieuwe hetze te zijn ontstaan tegen islamitische conferenties en bijeenkomsten.

© Novum 2015
utrecht
islamitische conferentie
pvv
geert wilders
islam
haatcampagne
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?