Pakistan vecht niet mee in Jemen

buitenland
14
10 apr '15
Pakistan sluit zich niet aan bij de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die de strijd heeft aangebonden met de sjiitische rebellen in Jemen.

Het Pakistaanse parlement heeft dat vrijdag eenstemmig besloten. Het parlement in Islamabad riep de strijdende partijen in Jemen op met elkaar in gesprek te treden om hun geschillen op te lossen. In de resolutie, die met algemene stemmen werd aangenomen, verklaart de volksvertegenwoordiging verder dat 'Pakistan neutraal moet blijven in het Jemenitische conflict zodat het in staat is een proactieve diplomatieke rol te spelen om de crisis te beëindigen'. 

De meerderheid van de Pakistanen is soenniet, maar het land telt ook een behoorlijke sjiitische minderheid en deelt een lange grens met de sjiitische grootmacht Iran. Islamabad ziet dan ook met zorg hoe het conflict in Jemen meer en meer dreigt uit te groeien tot een strijd tussen soennieten en sjiieten en daarmee al gauw tot een marionettenoorlog van de grote soennitische mogendheid Saudi-Arabië en zijn grote rivaal Iran. 

© Novum 2015
pakistan
jemen
saoedi-arabië
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?