'Onderzoek naar chemische wapens Frankrijk tijdens oorlog in Rif'

marokko
50
10 apr '15
De Franse president Francois Hollande heeft positief gereageerd op een brief van aanwezigen van de bijeenkomst van het World Amazigh Congres (RMA).

RMA vroeg Hollande om onderzoek te doen naar misdragingen van de Franse en Spaanse legers tijdens de oorlog in het Rif-gebied in Marokko. Tijdens de keiharde confrontaties met de mannen van vrijheidsstrijder Abdelkarim El Khattabi (foto) zouden chemische wapens gebruikt zijn. Dat zou onder meer blijken uit het hoge aantal kankerpatiënten in de regio. Het duurde niet lang voor Hollande reageerde. 

Hij vroeg staatssecretaris voor Veteranen, Jean-Marc Todeschini, om de rol van Frankrijk te onderzoeken tijdens de oorlog in deze regio. Het brievencontact zou volgens Marokkaanse bronnen al wekenlang plaatsvinden. Ook werd een brief naar de koning van Spanje gestuurd. Leidraad van het verhaal was dat men zich zorgen maakt over de hoge concentratie kankerpatiënten in de regio. 

RMA wil officiële erkenning voor deze tragedie en daarbij moeten verzoeningsactiviteiten georganiseerd worden met de Riffijnen. Bovenal moeten de verantwoordelijke landen - dus Frankrijk en Spanje - er alles aan doen om zoveel mogelijk gespecialiseerde oncologieziekenhuizen te bouwen in de regio.

Of de twee Europese grootmachten het gebruik van chemische wapens gaan bekennen is echter nog maar de vraag.

© Redactie 2015
marokko
rif
frankrijk
francois hollande
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?