Steeds minder vertrouwen in internet

algemeen
0
15 apr '15
Mensen beginnen het vertrouwen in een vrij internet te verliezen.

Dat komt doordat landen en bedrijven ,,enorme hoeveelheden privégegevens verzamelen over mensen en ondernemingen, hun gesprekken, hun plannen, hun locaties, hun gedrag, hun aankopen en wat ze bekijken en lezen''. Regeringen en ondernemingen moeten erkennen dat privacy en bescherming van privégegevens fundamentele mensenrechten zijn. Dat heeft de Zweedse oud-minister Carl Bildt woensdag gezegd in Den Haag. 

Bildt doet als voorzitter van de Global Commission on Internet Governance, een onafhankelijke denktank, mee aan de komende cybertop. De commissie heeft een oproep opgesteld en hoopt dat anderen zich daarbij aansluiten. Het is volgens Bildt heel belangrijk dat burgers en bedrijven weer vertrouwen krijgen in internet. 

,,Mensen en bedrijven moeten worden beschermd tegen misbruik van internet door terroristen en cybercriminelen en het doorschieten van regeringen en bedrijven die privégegevens verzamelen en gebruiken'', aldus de commissie. Vanwege de privacyschandalen ontwikkelen sommige bedrijven privacyvriendelijke mobiele telefoons. 

Opsporingsdiensten zijn daar niet blij mee, omdat ze niet kunnen meelezen. Ze willen dat er 'achterdeuren' worden ingebouwd. Bildt ziet daar niets in: ,,Vrijheid en veiligheid ondersteunen elkaar, offline en online.'' 

© Novum 2015
internet
den haag
privacy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi