De harde waarheid achter de leugens van soefistische 'genezers' in Marokko

marokko
67
15 apr '15
Mohammed Larbi Samadi is in Marokko uitgegroeid tot een sensatie na berichten in de media waarin werd gesuggereerd dat hij in staat was om zieken te genezen en andere wonderen te verrichten.

Door de beweringen kreeg de 25-jarige Samadi (foto) al gauw de eervolle vermelding van 'sheikh'. Deze komt hem echter niet toe. Hij studeert aan de Zaouia Samadia Mchichia (een religieuze school met soefi-invloeden). Op het eerste oog een doodnormale jongeman, maar volgens velen heeft hij bovennatuurlijke kwaliteiten, zoals de mogelijkheid om tijd en ruimte te binden, te vliegen en verbijsterende wonderen te verrichten. 

Kwaliteiten die normaal passen bij profeten zien we volgens honderden pelgrims terug in deze student. Uit alle hoeken van het land komen pelgrims naar zijn huis in Tanger om zijn zegen te krijgen en om hun gewonde lichamen en zielen te genezen. Bovendien stelt hij zich voor als een afstammeling van onze geliefde profeet Mohammed (vzmh) en spiritueel genezer. 

Bedrieger Gelukkig weet het gros in Marokko hoe de vork wel in de steel steekt. Zij beschrijven hem eerder als een charlatan en bedrieger. In een video op een lokale nieuwssite kwam Samadi - die door sommigen werd omschreven als 'redder van de mensheid' - uitleg geven. Hij zei daarin dat hij nooit beweerde dat hij in staat is om zulke wonderen te verrichten. Profiteren van deze geruchten en valse toekenningen doet hij echter wel. 

Hij voegde er wel aan toe verrast te zijn door de geruchten. Een politieke kleur heeft hij niet. Wel ziet hij vijanden van het soefisme ook als eigen vijanden. Na het leren van de Koran uit zijn hoofd besloot Samadi het soefisme te gaan bestuderen. Zijn vader reageerde ook. De leerschool die zijn achternaam draagt is volgens hem goedgekeurd door het ministerie van Islamitische Zaken. 

De vader van de 'wonderenverrichter' stelt bovendien dat hij niet schroomt om aanklachten in te dienen tegen mensen die het imago van zijn zoon willen schaden. 

Zorgwekkend Het geval van Samadi staat echter niet op zich. In Marokko leven honderden die beweren 'heilig' te zijn en wonderen kunnen verrichten. Zeker gezien hun praktijken - zoals het aanbidden van graven en doden - is deze zelf toegekende stempel twijfelachtig. Vaak doen ze zich ook voor als afstammeling van de profeet Mohammed (vzmh).

Een terechte vraag is dan waarom deze groep soefisten precies hetgeen doen waar onze allergrootste leermeester Mohammed (vzmh) zo voor heeft gewaarschuwd. In de islamitische leer staat duidelijk beschreven dat wij moslims Allah alleen mogen aanbidden zoals Mohammed (vzmh) dat deed. 

In de soefistische genruiken (in ieder geval bij de meeste stromingen) is het gebruikelijk om ritmisch te springen (dansen?) om zo 'dichter bij Allah te komen'. Vaak doen zij dat in groepsvorm tijdens speciale bijeenkomsten. Ook in Nederland houden deze groepen dergelijke ontmoetingen. 

© Redactie 2015
marokko
islam
mohammed larbi samadi
shirk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?