Amerika doodt Amerikaan en Italiaan bij droneaanval, Obama zegt sorry

algemeen
5
24 apr '15
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de dood van een Amerikaanse en een Italiaanse gijzelaar bij een Amerikaanse antiterreuroperatie eerder dit jaar.

Het tweetal werd gevangengehouden door Al-Qaida en kwam per ongeluk om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval door de CIA, zei de regering donderdag. De operatie was gericht tegen een basis van Al-Qaida in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan, zei Obama. Volgens de president werd de aanval uitgevoerd in lijn met de voorschriften voor antiterreurmissies in de regio. 

Er zouden geen aanwijzingen zijn geweest dat de gijzelaars, Warren Weinstein en Giovannia Lo Porto, op de basis werden vastgehouden. Obama zei de volle verantwoordelijkheid te dragen voor de missies en bood de nabestaanden van de slachtoffers zijn 'verdriet en medeleven' aan. Een andere drone-aanval in januari kostte aan twee Amerikaanse leden van Al-Qaida het leven. 

De ene, Ahmed Farouq, was een leider binnen de beweging, de ander, Adam Gadahn, ook Azzam de Amerikaan genoemd, trad op als woordvoerder. De aanvallen vonden plaats op 14 en 19 januari in Pakistan, zeiden bronnen bij de regering. Weinstein, een 73-jarige ontwikkelingswerker, werd in augustus 2011 door Al-Qaida gevangengenomen, Lo Porto viel een jaar later in handen van de beweging. 

Hij was een Italiaanse hulpverlener die voor de Duitse hulporganisatie Welthungershilfe werkte. 

© Novum 2015
barack obama
vs
drone
pakistan
afghanistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi