Sollicitatie: Y. niet welkom, minder ervaren Stefan wel

algemeen
249
28 apr '15
Y. wist niet wat hij meemaakte toen hij na een afwijzing opnieuw solliciteerde met een andere naam.

Tot op het bot gemotiveerd solliciteerde de 26-jarige Marokkaanse Nederlander Y. bij logistiekbedrijf 'S5' voor de functie waterklerk. De motivatie groeide vooral toen een bekende hem erop wees dat het bedrijf op zoek is naar een redelijk hoog aantal nieuwe werknemers. 

Hij had meerdere malen gesolliciteerd bij S5 maar zag zijn kansen groeien toen bekend werd dat het bedrijf op zoek is naar nieuwe krachten. S5 is een groot internationaal bedrijf en onder meer actief in de haven van Rotterdam. Voor Y. was er echter geen plek.

Afwijzing Dagen na zijn sollicitatie kreeg hij een mailtje waarin werd gemeld dat het bedrijf de procedure voortzet met andere kandidaten. In eerste instantie dacht de sollicitant er niets bijzonders bij maar het knaagde desondanks. Y. besloot opnieuw te solliciteren met vrijwel een identieke motivatie en CV. Bij zijn tweede sollicitatie heette hij echter Stefan Huijzer. Bovendien zette hij erbij dat Stefan één jaar minder ervaring heeft. 

U raadt het al: binnen enkele uren kreeg Stefan een telefoontje. Marokko.nl sprak met Y. over deze bizarre gebeurtenis. 'De mevrouw van S5 belde binnen twee uurtjes dolenthousiast terug. Ik was in haar ogen de ideale kandidaat en ze wilde graag dat ik op gesprek kwam', zegt Y. tegen onze redactie. De uitnodiging was binnen en de minder ervaren Stefan (in werkelijkheid Y.) kon op gesprek komen. 

Zich erover verbazen doet hij niet, maar pijnlijk en confronterend is deze vreemde gang van zaken wel. 'Afgewezen worden is één ding maar op deze manier is gewoon niet leuk. Je hoort de verhalen wel, maar nu ik het zelf meemaak steekt het wel', zegt Y. 

Onbereikbaar Meerdere telefoontjes naar S5 hebben geen resultaat opgeleverd. L. Verweij - die de sollicitatie behandelde - was de hele dag niet voor commentaar bereikbaar. Vreemd genoeg kreeg Y. kort na een telefoontje van onze redactie naar S5 wel een belletje van Verweij. 

'Ze belde me nogal geïrriteerd op en wees me op het feit dat ik Stefan niet ben en daarom de sollicitatie niet door kan laten gaan', zegt de sollicitant, die op dat moment boodschappen aan het doen was. 'Ik vroeg haar netjes om me later terug te bellen, maar dat weigerde ze. Het leek me goed om de situatie eens rustig te bespreken maar schijnbaar had mevrouw Verweij daar geen zin in', aldus Y. 

Lang treuren doet de werkzoekende jongeman echter niet: 'Achteraf is het goed dat ik niet ben aangenomen, want wie wil er nou bij een bedrijf werken dat mensen op basis van naam en achternaam weigert of accepteert?', besluit hij. 

© Redactie 2015
werk
discriminatie
sollicitatie
solliciteren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi