Marokkaan in Syrië: 'We worden als kanonnenvoer gebruikt'

marokko
53
29 apr '15
De Marokkaanse krant Akhbar Al Yaoum heeft een voormalige strijder van de Daesh bereid gevonden om details te geven over zijn verblijf bij de organisatie.

Volgens de krant komt de man uit Tetouan en verblijft hij momenteel in een vluchtelingenkamp aan de Turkse grens. Zijn paspoort moet hem zijn langgekoesterde wens doen laten uitkomen: terugkeren naar Marokko. Hij laat weten dat veel dingen die in de media worden gezegd niet overeenkomen met de realiteit. Zo mogen strijders hun paspoorten gewoon houden en worden ze niet afgepakt. 

Wel verscheuren sommigen hun verblijfsdocumenten als vorm van loyaliteit. Een ander opmerkelijke uitspraak tegenover de krant is dat de top van Daesh vooral uit Syrische en Irakese strijders bestaat. Jihadisten uit het buitenland spelen een marginale rol, zegt de bron. Sterker nog: Marokkaanse, Tunesische en Tsjetsjeense rebellen worden vooral als kanonnenvoer gebruikt. 

Dat zorgt voor een bittere nasmaak bij de ex-jihadist. Ook zegt hij altijd in angst te hebben geleefd. Niet alleen wegens het oorlogsgevaar, maar ook om de constante controles die werden uitgevoerd bij buitenlandse jihadstrijders. Vaak werd dit gedaan door spionnen in de groep. De voormalige strijder wilde niet met zijn naam in de krant.

© Redactie 2015
marokko
daesh
isis
syrië
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi