Moslima (15) uit klas gezet wegens lange rok

buitenland
151
29 apr '15
Een 15-jarig moslimmeisje is tot tweemaal toe uit de klas gezet omdat ze een lange zwarte rok droeg. 'Openlijk religieuze kledij, dus verboden', vond de school.

De zaak heeft nogal wat stof doen opwaaien. De hoofdonderwijzer van de school in de noordelijke stad Charleville-Mezieres weigerde het meisje de toegang tot de klas en vermaande haar terug te komen met andere kleding, meldt The Guardian. De docent vond de lange rok een 'opvallend symbool van religieuze overtuiging', wat verboden is volgens de Franse wet. 

Verantwoordelijke voor het lokaal onderwijsbeleid Patrice Dutot reageerde: 'Het meisje is niet van school uitgesloten, er werd gevraagd of ze met een neutrale outfit naar school kon komen. Haar vader vond vervolgens dat ze niet meer terug moest komen'. De hoofddoek was al verboden en nu zijn ook lange rokken schijnbaar 'not done'. Dutot gaf toe dat het meisje altijd haar hoofddoek af doet als ze de school in gaat, dus hier ging ze duidelijk niet de fout in. 

Student De student is inmiddels geïdentificeerd als Sarah (foto). Tegenover de krant L'Ardennais zegt ze dat haar rok niets bijzonders was, heel simpel en totaal niet opvallend. 'Er zit bovendien geen religieus symbool op', zegt Sarah. Haar verhaal werd op Twitter trending onder de hashtag #JePorteMaJupeCommeJeVeux, oftewel 'Ik draag mijn rok als ik dat wil'. 

'Als het door een blank persoon wordt gedragen is het hip en chic, maar als het een moslim is vinden ze het opvallend', zegt een gebruiker. Het regionaal onderwijskantoor toont zich van haar slechtste kant en ziet de kleding van Sarah als mogelijke 'provocatie'. Volgens CCIF, waakhond tegen Islamofobie in Frankrijk, zijn in het afgelopen jaar 130 studenten uit de klas gezet vanwege hun 'religieuze kleding'.

© Redactie 2015
islam
islamofobie
discriminatie
hoofddoek
rok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?