Dood donkere tiener VS was doodslag

buitenland
0
1 mei '15
De dood van de donkere Amerikaan Freddie Gray, die zwaargewond raakte bij zijn arrestatie vorige maand en later overleed, was geen ongeluk maar doodslag.

Dat heeft de officier van justitie voor de stad Baltimore vrijdag bekendgemaakt. Tegen alle zes agenten die betrokken waren bij Grays arrestatie zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd en aanklachten ingesteld, onder meer vanwege nalatigheid met de dood tot gevolg, geweldpleging tegen en het ongegrond aanhouden van Gray. De agent die achter het stuur van het arrestantenbusje zat is het zwaarste vergrijp ten laste gelegd: doodslag. 

De chauffeur zou schuldig zijn aan 'meedogenloze achteloosheid met een mensenleven'. De agenten verzuimden medische hulp voor Gray te halen, terwijl die daar na zijn arrestatie herhaaldelijk naar vroeg. Op enig moment tijdens of na zijn aanhouding liep de arrestant letsel op aan zijn ruggenmerg dat hem een week later fataal werd. Het vlindermes dat Gray volgens de agenten op zak had was in werkelijkheid een toegestaan mes, zei Mosby. 

Er was dan ook geen grond voor zijn arrestatie. De politievakbond van Baltimore vindt dat de zes agenten niet verantwoordelijk zijn voor Grays dood. ''Integendeel, elk van de agenten heeft zijn verplichtingen jegens mijnheer Gray steeds zorgvuldig afgewogen tegen zijn plicht om de bevolking te beschermen'', stelt voorzitter Gene Ryan vrijdag in een voor Mosby's persconferentie uitgevaardigde verklaring. 

De vakbond vroeg Mosby een speciale aanklager met het onderzoek naar Grays dood te belasten, maar de officier van justitie weigerde dat. 

© Novum 2015
freddie gray
racisme
baltimore
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?