Doden bij schietpartij tekenwedstrijd over profeet Mohammed

buitenland
208
4 mei '15
Politieagenten in de stad Garland in de Amerikaanse staat Texas hebben zondag twee mannen doodgeschoten die het vuur hadden geopend op een bewaker bij een cultureel centrum waar een wedstrijd voor Mohammed-cartoons was georganiseerd.

PVV-leider Geert Wilders had kort voor de schietpartij het centrum verlaten. De gemeente Garland liet in een verklaring op haar Facebook-pagina weten dat de bewaker gewond was geraakt, maar niet levensgevaarlijk. De auto van de twee schutters werd op de mogelijke aanwezigheid van explosieven onderzocht. Enkele nabijgelegen bedrijfspanden werden ontruimd. Er was veel politie op de been en er cirkelden minstens drie politiehelikopters in de lucht. 

In het centrum was door het American Freedom Defense Initiative uit New York een wedstrijd georganiseerd voor de beste Mohammed-cartoon, met een hoofdprijs van tienduizend dollar. AFDI-president Pamela Geller had vooraf aangekondigd dat de cartoonwedstrijd in Garland bedoeld was als een stellingname voor de vrijheid van meningsuiting. Na het incident van zondagavond zei zij dat weer is gebleken hoe 'nodig onze bijeenkomst was'. 

Wilders had kort voor de schietpartij het Curtis Culwell Center verlaten. Hij was nog met leden van het zwaarbewapende bewakingsteam van de politie op de foto gegaan. "Goddank hebben de helden van het SWAT-team het ergste voorkomen", twitterde hij. De groep van Geller is bekend van een campagne tegen de bouw van een islamitisch centrum in New York, enkele stratenblokken verwijderd van de plek waar de twee torens van het World Trade Center stonden. 

De groep is ook ook bekend van het aankopen van advertentieruimte in Amerikaanse steden om de islam te beledigen en onsmakelijke vergelijkingen te maken. Toen een stichting uit Chicago in Garland een geldinzamelingsactie hield om moslims te helpen negatieve voorstellingen van hun geloof tegen te gaan, stond Geller daar met ongeveer duizend aanhangers tegen te demonstreren. 

© Novum 2015
texas
pamela geller
garland
geert wilders
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi