Koningen Marokko en Saudi-Arabië praten over Daesh en Jemen

marokko
4
4 mei '15
Koning Mohammed VI vertrok afgelopen weekend naar Saudi-Arabië voor een staatsbezoek. Zondagmiddag sprak hij met koning Salman.

Het bezoek viel samen met de landing van twintig Saudische militairen in Jemen. Zij voeren daar een verkenningsmissie uit in Aden. Het onderwerp 'veiligheid' domineerde dan ook het gesprek tussen de twee monarchen. Het was overigens de eerste keer dat Mohammed VI koning Salman bin Abdulaziz Al Saud ontmoette sinds zijn troonsbestijging. Verschillende adviseurs van Mohammed VI reisden ook mee naar het Midden-Oosten. Minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, vertegenwoordigde de regering.  

Jemen Tijdens het gesprek bevestigde Mohammed VI eens te meer zijn solidariteit met initiatieven die Saudi-Arabië op poten zet om de veiligheid in de regio te waarborgen. Aanvallen op Jemen is een belangrijk punt hierin. Marokko staat dus volledig achter het olierijk land. 'Mohammed VI bevestigde zijn solidariteit en ondersteunt initiatieven van de bewaarder van de heilige plaatsen (dat wil zeggen koning Salman) voor de legitimiteit van Jemen en om de impact van buitenlandse inmenging te voorkomen', klonk het in een officiële verklaring. 

De steun volgde vrijwel tegelijkertijd met de lancering van een nieuwe fase van de Arabische coalitie. Saudische soldaten zetten voet aan grond in Jemen, met behulp van de Franse autoriteiten in de haven van Zuid-Jemen. Vooralsnog ontkent het Saudisch leger echter in alle toonaarden dat het grondtroepen in Jemen heeft zitten. 

Daesh Ook spraken Mohammed VI en Salman over de dreiging van Daesh. De twee leiders spraken hun steun uit voor de internationale inspanningen in de strijd tegen het terrorisme van Daech, meldt Yabiladi. Na dit gesprek maakte Mohammed VI zich alweer op voor een officieel bezoek aan Abu Dhabi. Uiteindelijk bleef hij maar vierentwintig uur in Saudi-Arabië. 

Het is niet geheel zonder toeval dat de Marokkaanse koning naar het oliestaatje vertrok. Saudi-Arabië en Abu Dhabi verschillen nogal van mening als het om Jemen gaat. De Marokkaanse koning kan hierin een bemiddelende rol vervullen. De VAE blijven de strijders van de afgezette president Ali Abdullah Saleh namelijk steunen. Zij vechten samen tegen de sjiitische Houthi's tegen het huidig regime. 

Saudi-Arabië wil samen met andere Arabische landen voorkomen dat de houthi's de absolute macht grijpen omdat men vreest voor een daaropvolgend Iraanse dominantie in het land.

© Redactie 2015
marokko
saoedi-arabië
jemen
daesh
isis
riyadh
staatsbezoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi