Moslims VS veroordelen aanslag op Wilders en co

buitenland
26
5 mei '15
De grootste Amerikaanse moslimorganisatie heeft de poging van twee mannen om een tentoonstelling van Mohammed-cartoons aan te vallen scherp veroordeeld.

In een verklaring die maandag werd uitgegeven zegt de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen dat een gewelddadige reactie beledigender is voor het moslimgeloof dan welke tekening ook. 'Bekrompen uitingen' kunnen geen excuus zijn voor geweld, zegt de raad, die benadrukt dat de Amerikaanse moslimgemeenschap voor vrijheid van meningsuiting is en terrorisme veroordeelt. 

De politie in Garland in de staat Texas schoot zondag twee mannen dood die het vuur hadden geopend op een bewaker bij een vergadercentrum waar een Amerikaanse anti-islamorganisatie een wedstrijd had georganiseerd voor de beste Mohammed-cartoon. Een van de sprekers op de bijeenkomst was PVV-leider Geert Wilders. Hij was kort voor het schietincident al vertrokken. De familie van een van de doodgeschoten verdachten heeft in een verklaring laten weten dat zij moeite heeft 'te begrijpen hoe dit kon gebeuren'. 

In een verklaring die namens de familie van Elton Simpson werd uitgegeven door een advocatenkantoor zegt de familie geen enkel idee te hebben gehad van diens plannen. De familie is 'diepbedroefd en in een staat van shock' en bidt voor iedereen die door deze 'daad van zinloos geweld' is getroffen, in het bijzonder de beveiliger die gewond raakte. Simpson was al sinds 2006 bij de FBI bekend. 

Agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst vingen toen uitspraken van hem op waarin hij het over het bevechten van ongelovigen voor Allah. Ook had hij het over plannen om naar Zuid-Afrika te reizen en contact te maken met 'broeders' in Somalië. Een dag voordat hij in 2010 naar Zuid-Afrika zou vertrekken werd hij opgepakt. Maar ondanks meer dan vijftienhonderd uur aan opgenomen gesprekken werd hij alleen maar vervolgd voor 'liegen tegen een FBI-agent', wat hem op zeshonderd dollar boete en een proeftijd van drie jaar kwam te staan. 

Sharon Soofi, de moeder van de andere verdachte Nadir Soofi, zei tegen de krant Dallas Morning News dat zij nooit heeft gedacht dat haar zoon naar geweld zou grijpen. Hij werd 'op een normale Amerikaanse manier' opgevoed en was 'erg politiek betrokken bij het Midden-Oosten'. Ze zei niet te weten of bij hem 'iets is geknapt'. "Zijn zoon ging voor hem boven alles, dacht ik. 

Het is moeilijk te begrijpen waarom hij dit zou doen en zijn 8-jarige zoon achter zou laten." De Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Jeh Johnson liet maandag in een verklaring weten dat de autoriteiten de motieven van de twee mannen en de omstandigheden rond de aanval onderzoeken. "Hoewel alle feiten nog niet bekend zijn, dient de aanval van afgelopen avond als een herinnering dat vrije en beschermde meningsuiting, hoe beledigend ook voor sommigen, nooit geweld van wat voor soort ook rechtvaardigt", zei Johnson. 

© Novum 2015
vs
aanslag
texas
islamofobie
haatzaaierij
geert wilders
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?