Moskeeën uiten zorgen in brief aan minister

algemeen
31
5 mei '15
Een samenwerkingsverband van moskeeën in de regio Den Haag is helemaal klaar met verschillende campagnes tegen moslims en geleerden die naar Nederland komen.

'Graag willen wij uw aandacht vragen voor onze zorgen over de laatste zorgwekkende ontwikkelingen met betrekking tot moslims en de Islam. Bijvoorbeeld, de manier waarop onze imams in de media worden bejegend houdt de moslimgemeenschap enorm bezig en baart ons ontzettend veel zorgen', klinkt het.

'Bepaalde recente gebeurtenissen baren ons grote zorgen. Te denken valt aan de gerichte media aanvallen op onze Islamitische geleerden, die in Rijswijk, Utrecht, Eindhoven en momenteel ook in Groningen wilden spreken en ook de kwetsende posters in ’t Gooi. Dit zijn zeer ongezonde ontwikkelingen en wij maken ons zorgen om de Nederlandse samenleving, het leefklimaat en ook onze godsdienstvrijheid.'

De organisatie vraagt zich terecht af waar dit naartoe leidt. Het huidige leefklimaat (lees: hetze tegen moslims), gevoed door bepaalde media en weinig beweging hiertegen vanuit de overheid geeft de moskeeën weinig reden tot optimisme. Ook hekelt men het feit dat termen als haatimam, haatprediker, haatbaard en jihadgezinnen steeds normaler taalgebruik aan het worden is. 

'Dit is voor moslims zeer kwetsend en niet te tolereren. Voor ons als, bestuurders van gebedshuizen, wordt het steeds moeilijker om onze achterban te overtuigen dat zij als volwaardige Nederlandse burgers kunnen participeren in onze samenleving. Wij zien dan ook geen mogelijkheid om onze achterban continu voor te houden dat deze gebeurtenissen niet gericht zijn op moslims en de Islam.'

Onduidelijk De moskeeën stellen dat er weinig duidelijkheid is over de grenzen tussen vrijheid van meningsuiting, discriminatie, het beledigen van groepen en aanzetten tot haat. Tijdens discussies hierover grossiert bovendien het dubbel moraal. 

'Wij willen niet verantwoordelijk worden gehouden voor welke vorm van escalatie. De laatste weken is door velen al een parallel getrokken met grote gebeurtenissen uit het verleden. Wij willen hier niet aan denken. Op 5 mei zeggen we in Nederland dat we de bevrijding van ons land vieren met een motto als “eens en nooit meer”. Wij weten nog niet welke vrijheid wij moeten vieren.'

Desalniettemin zegt de organisatie zich in te zullen zetten en de verantwoordelijkheid te zullen nemen op gebieden waar het kan. 

© Redactie 2015
den haag
moskee
islam
ard van der steur
nctv
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi