Houthi's vallen Saudi-Arabië aan: twee burgers gedood

buitenland
24
6 mei '15
Sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben dinsdag raketten en mortieren afgevuurd op Saudi-Arabië. Zeker twee Saudische burgers kwamen om het leven.

Ook zouden vijf militairen zijn ontvoerd. De Saudische luchthaven in het grensgebied Najran is tot nader order gesloten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Houthi's burgers in Saudi-Arabië onder vuur nemen. De Houthi's hebben sinds vorig jaar grote delen van Jemen veroverd. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, dat weer goede banden heeft met de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi, voert sinds eind maart luchtaanvallen uit op de Houthi's. 

Stamleiders in Jemen, die alleen anoniem commentaar wilden geven, zeiden dat de Houthi's vijf Saudische militairen gevangen hebben genomen. De Saudische autoriteiten zeiden in een reactie dat er wordt gereageerd op de aanval, maar van een ontvoering werd geen melding gemaakt. Saudi-Arabië voert al weken luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi's, die vorig jaar de strijd aangingen met de regering en grote delen van Jemen hebben veroverd. 

Saudi-Arabië wordt bijgestaan door een aantal soennitische bondgenoten in de regio. De Houthi's op hun beurt zijn gelieerd aan het sjiitische Iran. Het Saudische regime beticht Iran ervan de Houthi's te bewapenen, maar de rebellen en Iran ontkennen dit.

© Novum 2015
iran
saoedi-arabië
jemen
houthis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi