Germanwings: copiloot oefende daling tijdens heenvlucht

buitenland
1
6 mei '15
Andreas Lubitz, de Duitse copiloot die volgens justitie in Duitsland doelbewust een vliegtuig in de Franse Alpen liet neerstorten, liet zijn toestel tijdens de heenvlucht naar Barcelona al meermaals dalen.

Waarschijnlijk bevond de gezagvoerder zich op die momenten ook niet in de cockpit, net als tijdens de fatale terugvlucht. Dat stelt het Franse onderzoeksbureau BEA in een woensdag verschenen rapport. Lubitz zette tijdens de vlucht van Düsseldorf naar Barcelona vijf keer een daling in, om de neus vervolgens weer op te richten. Hij bestuurde dezelfde Airbus A320 die hij volgens aanklagers op de terugreis liet crashen. 

In die crash verloren alle 150 inzittenden het leven. De gezagvoerder had de cockpit op de heenreis een minuut of vier verlaten. In dat tijdsbestek wijzigde Lubitz op zijn instrumenten herhaaldelijk de vlieghoogte, een keer zelfs tot dertig meter. Het toestel maakte in die periode geen scherpe of plotselinge daling, waardoor bemanning en passagiers de wijzigingen wellicht niet eens doorhadden. 

© Novum 2015
germanwings
andreas lubitz
duitsland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?