Officieel onderzoek naar kindermisbruik Franse militairen in Afrika

buitenland
0
8 mei '15
De Franse autoriteiten hebben een formeel onderzoek geopend naar mogelijk kindermisbruik door Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De openbaar aanklager van Parijs was afgelopen zomer al begonnen met een voorlopig onderzoek, nadat het ministerie van defensie op de hoogte was gesteld van het mogelijke misbruik. De zaak kwam echter pas vorige week aan het licht, na berichtgeving in de Britse krant The Guardian. Het formele onderzoek wordt uitgevoerd door een groep onafhankelijke rechters in plaats van de aanklager. 

Dat geeft aan hoe serieus Frankrijk de aantijgingen neemt. De militairen waren in de CAR om burgers te beschermen tegen sektarisch geweld. De Parijse aanklager geeft de Verenigde Naties de schuld van het trage verloop van het onderzoek. 

De aanklager wilde naar eigen zeggen de auteur van het VN-rapport over het misbruik spreken, maar de VN weigerde tot twee keer toe dit verzoek in te willigen, hoewel de vrouw die het rapport opstelde wel bereid was de Fransen te woord te staan. 

"De hierarchie binnen de VN hield de ondervraging tegen. De functionaris genoot immuniteit en die moest worden opgeheven voordat ze kon worden ondervraagd", aldus de verklaring van de aanklager. De VN hebben nog niet gereageerd. 

© Novum 2015
frankrijk
car
kindermisbruik
pedofilie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?