Honderden moslims aangespoeld na vlucht voor boeddhistisch geweld

buitenland
55
10 mei '15
In Atjeh in het westen van Indonesië zijn zondag zeker vier boten met meer dan vijfhonderd vluchtelingen aangespoeld.

Het overgrote deel bestond uit Rohingya, een vervolgde moslimgemeenschap uit Myanmar. Vertegenwoordigers van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn onmiddellijk naar het subdistrict Seunuddon afgereisd, waar de vluchtelingen in een stadion worden opgevangen. "Wij hadden niets meer te eten", zei een van de vluchtelingen, de 43-jarige Rashid Ahmed. 

Hij vertrok drie maanden geleden met zijn oudste zoon uit de Myanmarese deelstaat Rakhine. "Er zaten een stuk of twintig kinderen in onze boot - zij hadden zoveel honger. Wij konden alleen maar bidden." Door het geweld van boeddhistische extremisten tegen de Rohingya zijn meer dan honderdduizend mensen op de vlucht geslagen, zegt Chris Lewa van het Arakan Project, dat de bewegingen van de Rohingya al meer dan tien jaar volgt. 

Zeven- tot achtduizend van hen zitten al een maand of twee vast op grote schepen in de Straat van Malakka en andere internationale wateren. Mensensmokkelaars durven hen niet aan land te brengen nu Thailand en Maleisië hard tegen de smokkelsyndicaten optreden, zegt Lewa. De omstandigheden op die schepen zijn erbarmelijk, voegt zij eraan toe. 

Er is gebrek aan voedsel en schoon water en in de afgelopen maanden zijn tientallen om het leven gekomen. 

© Novum 2015
indonesië
atjeh
myanmar
rohingya
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi