Nieuwe leider GroenLinks is half Marokkaans

algemeen
16
12 mei '15
Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Feras Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks. 

Marokkaan Tijdens een radioshow van BNR werd duidelijk dat Klaver een Marokkaanse vader heeft en een Indische moeder. Zijn grootouders speelden bovendien een grote rol in zijn opvoeding en heeft daarom een 'Amerikaanse' vorm van campagne voeren. Hij wil zijn persoonlijk verhaal als basis gebruiken voor verkiezingscampagnes. 

Aanval GroenLinks gaat de aanval openen op de status quo, de bestaande politieke toestand. ,,We gaan Nederland veranderen'', kondigde de nieuwe fractieleider van de partij, Jesse Klaver, dinsdag aan. Verandering is volgens hem hard nodig, omdat Nederland al dertig jaar wordt geregeerd door dezelfde partijen: VVD, PvdA, CDA, afgewisseld door D66. 

,,Iedere regeerperiode opnieuw werd ons verandering beloofd, maar kregen we meer van hetzelfde. Een steeds verdere economisering van ons leven. Ieder aspect van ons leven werd teruggebracht tot een simpele rekensom. Alles werd gereduceerd tot een financiële en economische kwestie. 

Het economisme regeert ons, al veel te lang'', zei Klaver. GroenLinks heeft nu vier zetels in de Tweede Kamer. De 29-jarige Klaver is de jongste fractievoorzitter ooit. 

© Novum 2015
marokkaan
jesse klaver
groenlinks
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?