'Minister Noord-Korea geëxecuteerd om dutje'

buitenland
22
13 mei '15
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft zijn minister van defensie laten executeren vanwege diens kritische houding en omdat hij tijdens een bijeenkomst in slaap was gevallen.

Dat heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst woensdag achter gesloten deuren tegen een commissie van het parlement gezegd. Minister van het Volksleger Hyon Yong Chol werd eind april voor het oog van honderden toeschouwers op een schietterrein van de militaire academie Kang Kon in Pyongyang met luchtdoelgeschut om het leven gebracht, aldus parlementariër Shin Kyoung-min, die de bijeenkomst bijwoonde. 

Een andere volksvertegenwoordiger kwam met een lezing van gelijke strekking. De inlichtingendienst zegt zich op geloofwaardige informatie te baseren. De parlementscommissie kreeg niet te horen hoe de dienst aan zijn informatie kwam, maar wel dat die via meerdere kanalen tot de dienst gekomen was. In het verleden had de inlichtingendienst het niet altijd bij het juiste eind. 

Informatie over en uit het gesloten en autoritaire Noord-Korea is moeilijk te verifiëren. Sinds Kim de leiding over Noord-Korea eind 2011 overnam van zijn overleden vader heeft hij meerdere zuiveringen laten doorvoeren om zijn greep op de macht te verstevigen. In 2013 leidde dat tot de val en executie wegens verraad van Kims oom en plaatsvervanger Jang Song Thaek. 

Onduidelijk is of deze rigoureuze handelwijze inderdaad duidt op een stevige greep op de macht of op een leider die zijn positie maar moeilijk weet veilig te stellen. Volgens Noord-Koreadeskundige van de Dongguk Universiteit in Seoul Koh Yu-hwan vormt de militaire garde de enige echte bedreiging voor Kim. 

De leider kan zijn positie versterken door middel van een 'terreurbewind', maar dat zal volgens Koh weinig effect sorteren als hij de economie van het land niet aan de praat krijgt. 

© Novum 2015
kim jong un
hyon yong chol
pyongyang
bizar
noord-korea
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?