Moskeeën herdenken bombardement en wederopbouw Rotterdam

algemeen
24
14 mei '15
Diverse moskeeën in Rotterdam hangen donderdag 14 mei de Rotterdamse vlag halfstok ter herdenking van het bombardement op hun binnenstad 75 jaar geleden.

Op vrijdag worden de Rotterdamse vlaggen in de top gehesen ter viering van de wederopbouw. De moskeeën sluiten met de actie aan bij de gemeente die dit jaar met dezelfde reden tientallen Rotterdamse vlaggen uithangt verspreid in de stad naar aanleiding van de motie ‘Sterker door Strijd’ van de politieke partij NIDA Rotterdam. 

Vrijdagpreek over bombardement en wederopbouw
De vrijdagpreek van imam Azzedine Karrat in de Esselaam moskee op Zuid zal in het teken staan van het bombardement, de wederopbouw en het samenleven als stadsgenoten. 'Onze Rotterdamse voorouders hebben na de vernietiging van het bombardement samen de stad opgebouwd. Jongere generaties bouwen hier vandaag de dag op voort. Samen dragen we allemaal op onze eigen manier letterlijk en figuurlijk ons steentje bij aan de ontwikkeling van onze stad. Deze onderlinge binding als stadsgenoten dienen we te koesteren', aldus de imam.

Saamhorigheid en medeleven
De Mevlana moskee in Delfshaven is één van de moskeeën die de Rotterdamse vlag uithangt. 'Onze vrede is niet vanzelfsprekend dit vergt een hoop inspanning, toen, maar ook vandaag. Het is belangrijk dat wij ook als jongere generatie Rotterdammers stil staan bij de betekenis van het bombardement en de wederopbouw voor onze stad.' 

Hij gaat verder: 'Een gedeeld besef van de geschiedenis van onze stad draagt bij aan de saamhorigheid onder Rotterdammers en draagt tevens bij aan medeleven met oorlogsslachtoffers wereldwijd', aldus Bunyamin Yildiz, imam van de Mevlana moskee.

© NIDA 2015
moskee
islam
rotterdam
geschiedenis
nida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?