Marokkaanse scholen bij slechtsten ter wereld

marokko
31
14 mei '15
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de prestaties van 76 landen in een ranking gezet. Voor Marokko ziet het er zeer slecht uit.

Marokko hoort bij de slechtste scholen ter wereld en werd gerangschikt op plek 73. De lijst gaat over vijftienjarige leerlingen en hun prestaties op het gebied van wiskunde en wetenschap in deze landen. De top vijf werd gedomineerd door Aziatische landen zoals Singapore, Hong Kong en Zuid-Korea. Opvallend: het Verenigd Koninkrijk staat twintigste en de Verenigde Staten op 28. Nederland staat negende en scoort daarmee goed. 

'Dit is de eerste keer dat we echt op wereldwijde schaal de kwaliteit van het onderwijs hebben getoetst', zei onderdirecteur van OESO, Andreas Schleicher. Het idee van het rapport is om zowel arme als rijke landen de kans te geven om zich te vergelijken met andere landen. Op die manier kan men de kwaliteit in het onderwijs verbeteren waar nodig. Voor Marokko is er dus nog veel werk aan de winkel. 

In februari zag een Marokkaanse NGO al dat het flink mis is. In een rapport zei de organisatie zich zorgen te maken over de 'vermarkting' van het onderwijs in Marokko. Daar is een alarmerende groei aan privatisering aan de gang. Dat zorgt weer voor een versterkte ongelijkheid met betrekking tot het recht op onderwijs. 

Marokko ondergaat wel hervormingen op onderwijsgebied. Onder de naam 'Vision 2030' moet de kwaliteit van onderwijs en opleiding de komende jaren stappen maken.

© Redactie 2015
marokko
onderwijs
school
oeso
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?