Rohingya-migranten bereiken Indonesië

buitenland
125
15 mei '15
Meer dan achthonderd migranten hebben na weken stuurloos op zee te hebben rondgedobberd de kust van Indonesië en Thailand bereikt.

Dat hebben de autoriteiten in beide landen vrijdag gezegd. De bootvluchtelingen zijn erin geslaagd de zeewering te slechten die Zuidoost-Aziatische landen hebben opgeworpen om de migrantenboten vooral buiten hun kustwateren te houden. Naar schatting dobberen op de Andamanse Zee nog duizenden vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar rond. Zij laten armoede en vervolging achter zich en hebben met hun massale vlucht hun individuele crisis verheven tot regionale. 

De afgelopen dagen zijn in Indonesië en Maleisië ongeveer tweeduizend migranten gearriveerd. Beide landen zeggen niet meer vluchtelingen te kunnen opvangen. Toch sleepten vissers vrijdag twee boten, een grote en een kleine, naar Atjeh. Het ene vaartuig, met zevenhonderd mensen aan boord, zou op het punt hebben gestaan te zinken. 

Alle opvarenden waren volgens de vissers verzwakt en uitgedroogd, net als de 47 Rohingya's op de kleinere boot. De Thaise marine trof ondertussen 106 mensen aan op een eilandje voor de kust van Phang Nga. Hoe ze daar terecht waren gekomen is onduidelijk. Zuidoost-Azië ziet zich geconfronteerd met een humanitaire crisis van grotendeels eigen makelij. 

Het lot van de naar schatting 1,3 miljoen Rohingya's in Myanmar, een minderheidsgroepering die vervolgd en gediscrimineerd wordt door de overwegend boeddhistische meerderheid, werd jarenlang stilletjes genegeerd. Honderdtwintigduizend van hen betaalden mensensmokkelaars daarom grote bedragen en gingen scheep om hun heil elders te zoeken. 

De aanpak van de mensenhandel heeft er tot dusverre vooral toe geleid dat mensensmokkelaars hun schepen op volle zee achterlaten, inclusief de vaak honderden opvarenden.

© Novum 2015
indonesië
thailand
rohingya
bootvluchtelingen
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?