Premier Marokko: 'Koning Mohammed VI regeert het land'

marokko
14
15 mei '15
In een interview met Ahmed Mansour op Al Jazeera heeft Abdelilah Benkirane enkele duidelijke uitspraken gedaan over de machtsverdeling in Marokko.

De leider sprak in een interview over onder meer de rol van koning Mohammed VI in de Marokkaanse politiek. De leider van de islamitische PJD-partij zei dat Mohammed VI Marokko regeert. Het programma van Ahmed Mansour is in de Arabische wereld zeer bekend en heet Bila Houdoud. Benkirane sprak twee jaar geleden ook al in het programma. 

'Volgens de Marokkaanse grondwet is de koning de bevelhebber van de gelovigen, de leider van het leger, de voorzitter van de rechterlijke macht en voorzitter van de Raad van ministers, waar ik lid van ben', zei Benkirane. Dat Mohammed VI ook daadwerkelijk alles zelf doet is natuurlijk onmogelijk, zo blijkt ook uit de woorden van Benkirane. Hij zegt heel tevreden te zijn met de samenwerking met Mohammed VI. 

'Het is een missie waar ik van jou en het is een eer voor mij', voegt hij toe. Benkirane zegt trots te zijn op zijn regering, vooral op het gebied van het terugdringen van het begrotingstekort. Bezuinigingen hebben 80 miljard dirham opgebracht. 'Dat deed onze regering uit plichtsbesef en niet om stemmen te winnen in de komende verkiezingen', was Benkirane duidelijk.

© Redactie 2015
marokko
abdelilah benkirane
mohammed vi
al jazeera
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi