Doek valt voor Marokkaanse journaliste van Charlie Hebdo

marokko
39
15 mei '15
Zineb El Rhazoui (midden op de foto), journaliste en lid van de redactie van Charlie Hebdo, is ontslagen bij het satirisch weekblad. We blikken terug op het veelbesproken leven van Zineb.

Afgelopen woensdag kreeg ze een oproep van Charlie Hebdo om een pittig gesprek te voeren waarna ontslag volgde wegens 'ernstig wangedrag', meldt Le Monde. Het management wil vooralsnog geen toelichting geven en houdt het op 'een uitnodiging om met Zineb te praten'. Maar volgens de Franse bron is het duidelijk dat El Rhazoui haar laatste letter voor Charlie Hebdo geschreven heeft. Een constante spanning tussen beide partijen deed de bom uiteindelijk ontploffen. El Rhazoui begrijpt er niets van en spreekt van bureaucratisch handelen zonder enige vorm van discussie. 

'Ik ben geschokt en ontzet dat een organisatie die veel steun heeft ontvangen na de aanslagen in januari, zo weinig steun over heeft voor een van haar werknemers.' Zineb zegt de steun hard nodig gehad te hebben omdat zij net als alle andere journalisten en cartoonisten onder druk en bedreigingen moesten werken. 

Doodsbedreiging Zineb El Rhazoui spreekt zich vooral tegen extremisme maar heeft in Marokko bijvoorbeeld gepleit voor het afschaffen van de Ramadan-wet. Omdat ze zich zo op de islam en moslims richt hebben extremisten in haar een perfect doelwit gevonden. Zelfs haar man werd met de dood bedreigd. 'Mijn man verloor zijn baan omdat jihadisten zijn werkplek onthulden. Hij moest naar Marokko vertrekken. Ik ben bedreigd, woon in kamers, hotels en er zijn beveiligingsplannen voor mij... Gefeliciteerd met Charlie', grapt Zineb in gesprek met de krant. 

De Marokkaans-Franse zegt dat de aanslag in januari haar werk zowat onmogelijk gemaakt heeft. 'Ik ben niet de enige, we leven in chaotische omstandigheden. Het is onmogelijk om rapporten te maken onder politiebescherming', legt ze uit. Bij Charlie Hebdo had ze vooral de taak om Afrika en met name religieuzen op de korrel te nemen. Tijdens de Arabische Lente in 2011 werd ze aangenomen. 

Marokko Ze maakte naam als activiste in Marokko. Ze streed tegen de Ramadan-wet en was voor afschaffing hiervan en het bevorderen van individuele vrijheden. Ook was ze actief lid van de groep 'Ni putes, ni soumises' (Noch hoeren, noch onderdanig). Sinds januari verscheen ze regelmatig in de media om secularisme te verdedigen, tegen de islam en voor het recht op godslastering. Ook werd ze uitgenodigd om te spreken over conferenties aangaande Charlie Hebdo in Parijs, Montreal en Chicago.  

In die rol zien we haar wellicht niet meer terug, nu zij geen deel meer uitmaakt van de Charlie Hebdo groep. 

Rebels Ze voelt zich het slachtoffer van haar 'opboksende houding' tegenover de huidige leiding van Charlie. Ze ondertekende onder meer een oproep tot het heroprichten van de krant, kapitaalstructuur en bestuur. Ook vroeg men om meer collegialiteit. Alle ondertekenaars kregen een mailtje waarin werd gevraagd de kritiek binnenshuis te houden. 

De werknemers werden vervolgens geraadpleegd over hun visie op de toekomst van het blad maar dat lijkt schijn geweest te zijn. Tegenover Le Monde zegt een journalist dat vandaag de dag alles weer als vanouds is op dat gebied. Een andere journalist zegt dat Zineb inderdaad een schreeuwer was maar dat ze blootgesteld is aan gevaar voor de komende jaren. 'Ik ben verbaasd door dit besluit, dat dom en slecht is. Deze methode is ongelooflijk voor een blad als Charlie.' 

Zal ongetwijfeld vervolgd worden...

© Redactie 2015
marokko
zineb el rhazoui
charlie hebdo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?