Ex-president Morsi krijgt doodstraf

buitenland
0
16 mei '15
De vroegere Egyptische president Mohammed Morsi is ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in een gevangenisuitbraak in 2011, tijdens de opstand tegen ex-president Hosni Mubarak.

Een rechter in Caïro sprak het vonnis zaterdag uit. Het vonnis is nog niet definitief. Daarvoor moet de grootmoefti, de hoogste theoloog in Egypte, het oordeel eerst bekrachtigen. De rechter prikte 2 juni als datum voor een volgende zitting. Gaat de moefti mee in het vonnis, dan is nog beroep mogelijk. Naast Morsi kregen nog eens 105 verdachten de doodstraf opgelegd. 

Velen van hen, onder anderen zeventig Palestijnen, werden bij verstek berecht. Als zij ooit worden aangehouden in Egypte krijgen ze automatisch een nieuw proces. Volgens justitie kwamen ten tijde van de opstand in 2011 leden van Hamas via tunnels onder de grens met de Gazastrook Egypte binnen. Ze maakten gebruik van de chaos in het land om duizenden gedetineerden uit meerdere gevangenissen te bevrijden, onder wie Morsi en meer dan dertig andere leden van de Moslimbroederschap. 

Sommige cipiers werden gedood en er werd schade aangericht aan de gevangenissen. 

Democratie Morsi is de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Tijdens een staatsgreep door het leger in juli 2013 werd hij afgezet. De dagen daarvoor waren Egyptenaren massaal de straat opgegaan om zijn vertrek te eisen. Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi nam het landsbestuur daarna op zich. Vorig jaar won hij de presidentsverkiezingen overtuigend. In april werd Morsi al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens betrokkenheid bij de moord op betogers buiten het presidentieel paleis in december 2012. 

In een andere rechtszaak, wegens het doorspelen van staatsgeheimen aan buitenlandse groeperingen als Hamas en Hezbollah, ontliep hij de doodstraf. Zestien andere leiders van de Moslimbroederschap hoorden wel het doodvonnis tegen zich uitspreken. 

© Novum 2015
mohammed morsi
egypte
doodstraf
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?