Vernietigend rapport Amnesty over martelingen in Marokko

marokko
33
19 mei '15
De Marokkaanse autoriteiten maken zich op grote schaal schuldig aan marteling, ondanks beloftes om dit niet langer te doen.

Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. Volgens Amnesty worden betogers mishandeld, gevangenen met allerlei voorwerpen verkracht en verdachten soms in elkaar geslagen om een bekentenis af te dwingen. Vooral terreurverdachten klagen regelmatig over de martelingen. Hun families en verschillende organisaties protesteren hier regelmatig tegen buiten de gevangenismuren. 

Mensen die de politie hebben beschuldigd van marteling zijn volgens Amnesty opgepakt en aangeklaagd voor smaad en laster in een poging te voorkomen dat meer mensen zich uitspreken over de praktijken. Amnesty erkent dat er de afgelopen twintig jaar weliswaar verbeteringen zijn doorgevoerd, maar dat er nog een grote kloof is tussen de beloftes en de dagelijkse praktijk. 

De Marokkaanse regering wijst de bevindingen van Amnesty van de hand en zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Amnesty's bronnen. 

© Novum 2015
marokko
amnesty
mensenrechten
marteling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?