Amerikaanse defensie in 2012: 'Oprichting islamitische staat in Syrië is exact wat we willen'

buitenland
30
22 mei '15
Een geheim document van de inlichtingendienst van het Amerikaans Department of Defense geeft aan dat de VS in 2012 Daesh nog als zeer gewenst acht.

De Amerikanen zagen in Daesh een pion die men goed kon gebruiken tegen het Syrisch regime van Bashar Assad. Er staat letterlijk: 'De oprichting van een salafistische staat in het oosten van Syrië is exact wat we willen'. De Belgische nieuwsbron Knack pakt uit met de geheime documenten. De conservatieve overheidswaakhond Judicial Watch publiceerde een selectie. 

De documenten zijn geclassificeerd en komen van het Department of Defense en State Department. Uit de zeven pagina's van het document dat in 2012 al uitlekte blijkt dat Amerika een islamitische staat zeer gewenst acht om het 'westerse beleid in het land door te voeren'. In het rapport spreekt men over twee mogelijkheden in de toekomst. 

Of het regime van Assad overleeft en houdt de macht of de situatie loopt uit de hand en mondt uit in een proxy-oorlog. Aan de ene zijde steunen Rusland, China en Iran Assad terwijl de oppositie door het Westen, de Golfstaten en Turkije gesteund zal worden. 

Lees hier het hele artikel.

© Redactie 2015
vs
islamitische staat
daesh
isis
syrië
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?